När du går med stavarna så skall du tänka på vilken stavteknik du har och på vinkel i staven har när du går på flatt terräng.

Syftet med stavarna är att du skall flytta dig framåt få balans och rytm. Går du med staven rakt framför dig så får du ingen kraft i din förflyttning. Du kan riskera att få muskelvärk och andra problem om du inte använder dina stavar på rätt sätt.

Många av oss kan ha svårt med att koordinera olika rörelser därför är det viktigt att du hittar rätt teknik när du skall vandra med dina stavar. Tänk på att vandringstekniken är en diagonalgång. När höger stav är fram så är vänster hand bak och vänster fot är fram så är höger fot bak.

Det enklaste sättet att börja gå och få in det diagonala rörelsemönstret, alltså som vanlig gång utan stavar, är att låta axlar och armar hänga löst utmed kroppen. Ett tips är att undvika att tänka på vad och hur du gör. Börjar du tänka för mycket på vad du gör blir det en medveten koncentration som lätt kan leda till passgång.

Dessutom får du en bättre hållning som gör att du går mer upprätt och det i sin tur gör det lättare att andas. Andra fördelar är att du ökar din förbränning genom att du tränar överkroppen och benen samt stärker de muskler som stöder ryggraden och inte mins att du bygger muskler i armar, axlar och nacke.

Så ett par vandringsstavar hjälper dig att hålla balansen, minska belastningen på knän och höften. Du kommer även att röra dig framåt i ett högre tempo med bättre balans och när du blir lite trött minskar risken att du snubblar eller trampar fel tack vare dina vandringsstavar.

Gå i normal men taktfast och marscherande gång och låt stavarna under de första stegen följa med de rytmiskt pendlande armarna.
- Stavarna släpas då i marken och är automatiskt riktade snett bakåt.
- Armarna ska vara lätt böjda och pendla rytmiskt och mjukt i takt med gången.
- När du känner att du fått in rörelsemönstret och hittat rytm och koordination mellan ben, armar och stavar greppar du om handtagen utan att ändra på rörelsen.
- Pendla armarna med större tag.
- Tryck ifrån med staven när den är som längst bak i marken och börja jobba aktivt med stavisättningen.
- Nu släpar du inte stavarna längre.
- Låt dem vara med och göra en del av jobbet.
- När staven är i den bakre positionen öppnar du handen lätt och trycker ifrån staven med handloven.
- Med avspända fingrar tar hand och arm, bättre emot stavisättningens tryck.
- Tänk på att stavarna ska hjälpa dig att förflyttas framåt.

Är det svårt att få in rätt teknik med lutande stavisättning och kroppen lätt framåtlutad, börja då i en lätt uppförsbacke där det ofta är lite lättare att in tekniken.

När du skall gå upp för en backe skall du hjälpa dina ben, midjan och överkroppen att balansera med hjälp av stavarna. Samtidigt kan du gå snabbare med stavar än utan. När du går upp för en brant kan det vara bra om du justerar dina stavar i sin längd. Med kortare stavar (5cm) får du bättre vinkel och enklare att röra dig uppför backen. Du får även bättre balans och stabilitet med kortare stavar.

När du går utför en backe så är det viktigt att du minskar påverkan av dina ben samt underkroppen. Du kan du undvika belastningen på kroppen genom att ha stavarna framför dig när du går nerför en backe samt att du förlänger dina stavar (ca: 5cm).

Här kan du beräkna vilken längd som dina vandringstavar bör vara inställda för att passar dig bäst!

Det finns två sätt att gå i en backe. Antingen så sätter du all vikt i staven via remmen och på så sätt minskar belastningen i dina ben, midjan och överkroppen eller så håller du på toppen på staven men det blir oftast lite mer obekvämt och belastar handflatan onödigt mycket.

Läs mer